Összefoglaló

.
SZEGEDI AZ ELSŐ MAGYAR ARANY EGY SZIBÉRIAI SPORTÁGBAN!

Rekordnevezést és magyar sikereket hozott a bothúzó Világ Kupa

.
Két arany-, két ezüst- és kilenc bronzéremmel zárt a magyar válogatott a bothúzó Világ Kupa sorozat idei második állomásán. Az IMWF Mas-Wrestling West Hungaria Bau Kupán minden idők legnépesebb VK mezőnye gyűlt össze, és a magyar csapat is sporttörténelmet írt, hiszen korábban még soha nem sikerült felállni a dobogóra a Világ Kupán, most pedig a felnőtt mezőnyben hét, az ifiknél hat érmet is begyűjtöttek a sportolók.  
.
A bothúzás Jakutföldről származik, többszáz éves hagyománya van, de a szibériai nép amióta létrehozta a Világszövetséget, azóta a páros években világbajnokságot, a páratlan években pedig Világ Kupa sorozatot szerveznek. Az Eszkimó-Indián Játékokon már eddig is szerepelt a sportág, de az oroszok most arra törekednek, hogy minél többen bekapcsolódjanak a vérkeringésbe, és egyszer majd ott legyen a mas-wrestling az Olimpiai Játékok műsorán. Ebben a küzdősportban ketten ülnek le egymással szembe, lábukat egy deszkához támasztják, majd középen megfognak egy fél méteres botot. Aki kétszer is el tudja venni az ellenfelétől, az nyeri meg a mérkőzést, aki pedig a nap folyamán minden párharcát megnyeri, az lesz a végső győztes.
.
Az oroszok fölényére jellemző, hogy az eddigi 25 világbajnoki címből csak négyet engedtek át más nemzet versenyzőjének, és az eddigi Világ Kupákon is tartoltak. Győrbe is roppant erős csapattal érkeztek, itt volt a férfi és a női mezőny legnagyobb alakja, Viktor Kolibabchuk és Tatjana Grigor is – mindketten megnyerték a szupernehézsúlyú kategóriát. A világ azonban láthatóan megkezdte a felzárkózást, hiszen kirgíz, ukrán és magyar győzelmek is születtek, a dobogóra pedig felállhattak a szlovák, a lengyel, az amerikai, a finn, a litván és a szerb versenyzők is.
.
A magyar bothúzás első Világ Kupa aranyérmét a -85 kg-os súlycsoportban induló Dávid Vanessza szerezte meg. A súlyemelésben is eredményes szegedi sportoló osztrák, orosz, finn és amerikai sportolót győzött le menetelése során. Testvére is bejutott a döntőbe, a -105 kg-osok mezőnyében Dávid Martin csak az oroszok egyik legjobbja, Dmirij Popov ellen maradt alul a fináléban. Az ifik mezőnyében a mezőhegyesi erős ember, Rajos Erik abszolút kategóriában orosz ellenfelet győzött le a döntő ütközetben, míg a könnyűsúlyúaknál a látrányi Böjtös Richárdnak ezüstérem jutott.
.
A magyar csapat kilenc bronzérméből kiemelkedik a két szupernehézsúlyú bronz, a mosonszolnoki Lachmann Mirtill és a tatabányai Kiss Tibor is egyaránt felállhatott a dobogóra a sportág király kategóriájában, míg a szegedi-battonyai csapat a két döntő mellett további három érmet is szállított, Deli Tamás (-105kg), Klemm Richárd (-90 kg) és Varga Fanni (-65kg) jóvoltából.
.
Innokentij Grigoriev, az IMWF főtitkára hangsúlyozta: nagyszerű házigazdája volt a versenynek Győr. Különösen az nyűgözte le, hogy a sportolók szállása, a belváros és a versenyhelyszín ennyire közel volt egymáshoz, az Olimpiai Sportparkban kialakított kűzdőtér pedig méltó volt egy ilyen színvonalas mezőnyhöz. Darázs Ádám versenyigazgató, egyben a magyar csapat vezetője pedig azt emelte ki: sportolóink bebizonyították, hogy érdemes volt elvállalni a rendezést, hiszen a WHB Kupa éremtábláján a második helyen végzett Magyarország.

Támogatók

  • WHB
  • scitec
  • Albapart
  • Galex
  • Szintezis
  • SantaFe
  • Sobri
  • Cutler
  • marton
  • ujkristaly